nasi goreng ayam merah Goreng merah ayam masak

Sudah lama nih gak share resep masakan. Nah buat kalian yang suka masakan berkuah, kali ini aku bakalan share resep nasi kombo ayam masak merah yang super lezat. Udah pasti kalau dimasak masakan yang satu ini pastinya bisa bikin perut kalian kenyang dan lidah kalian bergoyang dengan rasa pedas manisnya. Simak yuk!

Nasi Kombo Ayam Masak Merah

nasi kombo ayam masak merah

Bahan-bahan:

  • 1 kilogram ayam potong kecil
  • 6 cawan air
  • 2 hiris halia
  • 2 batang serai (dihiris)
  • 2 camca besar minyak masak
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 camca besar sos cili
  • 2 kiub ayam Knorr
  • 2 camca besar rempah sup
  • 1 paket serbuk nasi goreng (Kombo)
  • 1 biji tomato (dihiris )
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Langkah-langkah:

  1. Pertama-tama, rebus ayam dengan air sehingga empuk dan bersihkan ayam
  2. Tumis bawang putih dan bawang besar dengan sedikit minyak. Setelah bau wangi, masukkan halia dan serai
  3. Selepas itu, masukkan ayam yang dah di rebus tadi ke dalam kuali tadi dan kacau rata.
  4. Kemudian, masukkan sos cili, garam, gula, dan rempah sup ke dalam kuali dan kacau rata
  5. Setelah itu, masukkan nasi goreng kombo yang dah di masak terlebih dahulu ke dalam kuali dan kacau rata
  6. Akhir sekali, masukkan irisan tomato dan kacau rata semuanya.
  7. Nasi kombo ayam masak merah dah siap! Nikmati dengan nasi putih panas. Selamat mencuba!

nasi goreng ayam merah

Nasi Goreng Ayam Masak Merah

Catatan: Kalau kalian penasaran boleh juga mencoba variasi lain dengan membuat nasi goreng ayam masak merah. Caranya juga cukup mudah kok!

Bahan-bahan:

  • 2 cawan nasi basmathi
  • 1 potong ayam
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil sos cili
  • 1 kiub ayam Knorr
  • Kacang Peas
  • Kacang long beans
  • Bahan-bahan tumis biasa (halia dan serai)
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Langkah-langkah:

  1. Pertama-tama rebus ayam sehingga empuk dan sediakan bahan-bahan tumis
  2. Setelah bahan-bahan tumis wangi, tumislah bawang merah dan bawang putih hingga keperangan
  3. Selepas itu, masukkan ayam dalam kuali dan gaul rata
  4. Kemudian masukkan sos tiram, sos cili, gula dan garam. Gaulkan semua bahan
  5. Tambahkan kacang-peas dan long beans ke dalam kuali semasa menggaulkan bahan-bahan ini
  6. Akhir sekali, masukkan nasi basmathi ke dalam kuali dan kacau rata.semua bahan
  7. Goreng ayam masak merah dah siap! Nikmati selagi panas dan gabungkan dengan kacang-kacangan kesukaan anda.

That's it, mudah-mudahan bermanfaat dan selamat mencoba!

If you are looking for Peng's Kitchen: Ayam Masak Merah you've visit to the right web. We have 4 Pictures about Peng's Kitchen: Ayam Masak Merah like Nasi Goreng Ayam Masak Merah, Peng's Kitchen: Ayam Masak Merah and also Nasi Goreng Ayam Masak Merah. Here it is:

Peng's Kitchen: Ayam Masak Merah

Peng's Kitchen: Ayam Masak Merah pengskitchen.blogspot.com

ayam merah masak nasi goreng yum modified recipe magazine

Resepi Kombo Nasi Tomato Ayam Masak Merah, Confirm Padu Kalah Kenduri

Resepi Kombo Nasi Tomato Ayam Masak Merah, Confirm Padu Kalah Kenduri rasaflix.my

nasi ayam masak resepi kenduri kombo padu kalah lemak rasaflix perintis kafe sekadar hiasan

Nasi Goreng Ayam Masak Merah

Nasi Goreng Ayam Masak Merah resepisimpel.blogspot.com

goreng merah ayam masak

25 Jenis Nasi Goreng Yang Popular Dan Digemari Ramai - Saji.my

25 Jenis Nasi Goreng Yang Popular dan Digemari Ramai - Saji.my saji.my

goreng daging saji imej

Resepi kombo nasi tomato ayam masak merah, confirm padu kalah kenduri. Ayam merah masak nasi goreng yum modified recipe magazine. Goreng merah ayam masak


Comments